A héten jól nem értem rá törülközőnapra bejegyzést írni, úgyhogy most emlékezek meg Douglas Adamsről két idézettel (persze hétfőn nálam volt a törülközőm, és aki héten látta az oldalt és szemfüles volt, észrevehetett valamit :)). Az első a Galaxis Útikalauz Stopposoknak sorozat második részéből származik, a második élőszóban hangzott el.



"Sok faj véli úgy, hogy a teremtésért valamiféle isten volna okolható, ám a Viltvodle VI jatravartidjai arra a nézetre hajlanak, hogy a Mindenség valójában a Nagy Zöld Trüsszentő orrlikából esett ki eredetileg.

A jatravartidok, akik örök rettegésben félik le életüket a Nagy fehér papír zsebkendő eljövetelére várva, apró kék teremtmények, fejenként több mint ötven karral, ennélfogva az egyedüli olyan fajt képviselik az Univerzum történetében, amely előbb találta fel az aeroszolos hónaljgátlót, mint a kereket."


(Vendéglő a világ végén)

"A vallás... középpontjában bizonyos gondolatok állnak, nevezzük őket szentnek, szakrálisnak vagy bárminek. Ez igazából csak annyit jelent, hogy ez az a gondolat vagy eszme, amelyről semmi rosszat nem szabad mondani. Egyszerűen nem. Miért nem? Csak, mert nem!

Ha valaki olyan pártra szavaz, amelyik nekünk nem tetszik, szabadságunkban áll annyit ágálni ellene, amennyit csak jól esik. Mindenki érvekkel áll elő, de senki nembántódik meg. Ha valakinek az a véleménye, hogy az adókat csökkenteni vagy növelni kell, ezzel bárki szabadon vitatkozhat. Másfelől viszont, ha valaki azzal jön, hogy, „szabbatkor a villanykapcsolót sem szabad megérintenem", erre csak azt felelhetjük, hogy „tiszteletben tartom". Miért kell annak úgy lenni, hogy teljesen legitim módon lehet támogatni a Munkáspártot vagy a Konzervatív Pártot, a republikánusokat vagy a demokratákat, az egyik közgazdasági modellt szemben a másikkal, a Macintosht szemben a Windowszal - de hogy véleményed legyen arról, hogyan kezdődött a Világegyetem, ki teremtette a Világot... na nem, az szent dolog!


Hozzászoktunk, hogy ne háborgassuk a vallási eszméket, de nagyon érdekes, hogy micsoda dühöt vált ki Richard (Dawkins), ha mégis megpróbálja! Mindenki teljesen beindul, mert ilyesmit ki sem szabad mondani. Ha viszont racionálisan végiggondoljuk, semmilyen ok nincs rá, hogy pont ezek az eszmék ne legyenek éppen annyira kitéve a vitának, mint bármelyik másik, hacsak az nem, hogy erről valamiképpen megállapodtunk."


(részlet egy nem sokkal halála előtt tartott beszédéből)

A bejegyzés trackback címe:

https://urespiritos.blog.hu/api/trackback/id/tr731151840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.23. 12:27:56

ateistákban is lehetne annyi kreativitás, hogy ne folyton Douglas Adamshez meg Dawkinshoz meneküljenek, ha valami frappáns valláskritikával akarnak villogni...bár ezakettő minden kedves kis független elme agyacskája és gyomrocskája számára befogadható, értem én

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.25. 23:35:51

@Borzavár neves történetjének krónikása: Igen, a meglátásod jó. A blog eddigi 40 posztja másból sem áll, csak Adams és Dawkins idézetekből.

Mellesleg, ha nem csak a szerzőt nézed, hanem a tartalmat is, azzal mi a baj?:)

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.27. 13:21:01

@őröltbors: hát ezen a te helyedben annyira nem háborognék, mert eddigi posztjaid alapján nem állsz a csúcson kreativitás fronton...a folyton mellesleg nem mindiget jelent.

az hogy uncsiiiiiii, már olyan uncsiii, ó bébeh
meg persze féligazság. dehát erről nem kell vitát nyitni

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.27. 19:20:06

Én sem háborgok a helyemben. :)

Vitát nyitni nyilván nem kell, de ha van érved, szívesen hallanám.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.28. 15:58:33

@őröltbors:
az a bajom, adamssel meg dawkinssal, hogy:
-mártírkodnak, hogy hűde nem lehet valláskritikálni, mer a gonosz vallásosok egyből lehörgik őket. ehhez képest ha ma igazi értelmiséginek akarod érezni magad, feltétlen bele kell rúgnod az egyik történelmi egyházba, mutatván milyen független arc is vagy te. és hát mivel a legnagyobb támadási felületet a katolikus nyújtja, naná, hogy mindenki azt rúgdossa, meg köpködi.
-az álláspontjuk kábé ötszáz éve számított forradalminak, istenem, már azóta mind ugyanazt az öt érvet szajkózza
-ha már valláskritikálunk, olvassunk mondjuk nietzschét. akinek legalább van bátorsága szembenézni a kijelentése következményeivel
süti beállítások módosítása